Monica Wagner

Monica Wagner

Al mijn hele leven lang heb ik affiniteit voor muziek. Van kleins af aan begon ik met het spelen van piano en al snel was ik nieuwsgierig naar alle andere muziekinstrumenten en naar de psychologische werking van muziek. Na een aantal studies (muziektherapie/pedagogiek/muziekwetenschap/psychologie/ begeleidingskunde/TA en systemisch werken) werd muziek inzetten in de gezondheidszorg mijn grote passie en missie.

In mijn lange klinische en ambulante praktijkervaring binnen de forensische psychiatrie en deeltijdbehandeling heb ik samen met een psychotherapeut een contextuele en systemische therapie via muziek ontwikkeld. Daarin wordt gewerkt met muzikale klankopstellingen, sculpturen en muzikale dialogen.

Via trilling komt muziek direct binnen in je lijf. De verschillende ritmes, klanken, harmonieën, timbres en dynamieken, al deze parameters doen iets met elkaar, en dat ontvang je in je hele lichaam. Heel open en puur. Heel kwetsbaar. Zonder cognitief filter. Het verrast. Wat er gebeurt is heel fysiek. Muziek werkt direct op emoties. Het brengt cliënten weer in verbinding met hun lichaam en fysieke gewaarwordingen.

Aan alles wat je denkt, voelt en waarneemt kun je geluid geven. Via klank, harmonie, dynamiek, ritme en timbre stimuleer ik dit bij de cliënt.

Ik heb veel ervaring in het werken met angst en spanningsklachten, emotieblokkades, depressie en in het werken met traumatische ervaringen.
Ik werk ook veel samen met schematherapeuten en systeemtherapeuten en mijn specialisatie is ook het systemische werk met gezinsopstellingen en themaopstellingen.

Ik ben heel blij om bij de psychologenpraktijk Miraculum aan te mogen sluiten als vaktherapeut muziek. Elkaar aanvullen als collega’s en zo goed mogelijk samen te werken met elkaar is altijd een belangrijke voorwaarde voor succesvolle behandelingen.